Стаття
13 Грудня

23889 Вакцинація не за графіком — рекомендації лікаря-педіатра

Величезний відсоток дітей в Україні прищеплюється з порушенням календаря вакцинації. Добре це чи погано? Що робити батькам у такій ситуації?

 

Календар вакцинації

По-перше — заспокоїтись. Графік вакцинації не панацея, а рекомендаційний документ. Кожна країна складає календар щеплень в залежності від міжнародних нормативів про вакцинацію, а також виходячи з економічних можливостей держави. Якщо вдається дотримуватися графіку — чудово, оскільки так дитина отримає оптимальні проміжки між щепленнями. У різних країнах різні варіанти, і всі вони хороші.

Інтервали щеплень

По-друге — це поняття інтервалів між щепленнями. Під таким інтервалом мається на увазі проміжок між вакцинацією від одного і того ж захворювання. Існує інтервал імунізації "кір" — "кір", "поліомієліт" — "поліомієліт", "гепатит B" — "гепатит B" і так далі. На кожну хворобу виробляються окремі антитіла. Інтервалу "поліомієліт" — "гепатит B" для імунної системи не існує. Тому можна без проблем зробити "гепатит B", через тиждень "грип", ще через три тижні знову "гепатит B". Інтервал у цьому випадку був один місяць між двома гепатитами. І якщо зробити "гепатит B" і "грип" в один і той же день (неживі вакцини), проблеми теж не буде.

Кого вакцинувати?

По-третє — протипоказання. Можна робити щеплення не тоді, коли дитина здорова, а коли немає протипоказань. У деяких випадках можна вакцинуватися навіть хворим, але остаточне рішення приймає лікар. А у разі деяких хронічних захворюваннях показання до вакцинації ширше — коли необхідні додаткові щеплення, щоб захистити дитину.

У 2019 році вийшов новий перелік протипоказань до вакцинації, з яким можна ознайомитись тут.

Реакції та ускладнення

По-четверте — часто відмова від імунізації пов'язана зі страхом перед реакціями. Є різниця між реакціями після щеплення (можуть іноді бути, очікувані і не страшні) та між ускладненнями (один випадок на мільйон — важко знайти лікаря, який їх бачив). Наприклад, біль у місці уколу кілька днів або невелика температура близько 37 градусів — реакція в когось може бути, у когось може не бути, і це зовсім не страшно.

А як бути, коли прийшли, зробили щеплення, а через тиждень нежить і температура. Винна вакцина? Ні.

Ні теоретично, ні практично ніяка вакцина не може спровокувати нежить або пронос. Сидіти в черзі в поліклініці, де повітря просочене диханням сотень людей на день — те ж саме, що проїхати в плацкартному вагоні або в метро. Кращий вихід із ситуації — запис до лікаря на певний час без черг. Таким чином контакти з хворими дітьми можна звести до мінімуму.

Додаткові вакцини

Календар щеплень складається державою з огляду на можливості кожної країни. В Україні це щеплення проти 10 захворювань. Є країни, де календар складений проти 12, 15 або 17-18 захворювань. У нас вакцинація проти грипу, вітрянки, пневмокока, менингокока рекомендується за показаннями або за особистим бажанням. Не завжди вакцини є в наявності, але хто шукає, хто має терпіння дочекатися, той отримає захист проти максимального числа хвороб.

Більше відповідей на популярні питання про вакцинацію можна знайти у вебінарі Степана Бегларяна "Вакцинація — діалог з імунологом".

Вакцинація — кращий спосіб підвищити імунітет. У Києві можна зробити вакцинацію у Smart Medical Center. Телефонуйте за номером (067) 127-03-03(044) 490-25-03 або заповнюйте форму на сайті, щоби записатися на консультацію.

Матеріал підготував Степан Бегларян, педіатр Smart Medical Center.

Автор статті:
Smart Medical Center

Перетелефонувати за 7 секунд?

Саме зараз Вам телефоную...

Адміністратор
...

Скажіть, вам телефонували?

Добре
Гарного дня!

Спробуємо ще раз?

Телефонуємо...

Вибачте за незручності!

Передали у відділ
контролю якості.

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua